CanviGenetikomm

El canvi segons Genetikomm

El canvi segons Genetikomm

L'única cosa permanent és el canvi – Heràclit
L'única cosa permanent és el canvi – Heràclit

Perquè seguim prenent el canvi com un punt de fallida en un camí d'altra banda lineal? Perquè tractem de controlar-ho i abastar-ho? Perquè ho prenem com un problema a resoldre? Si el savi Heràclit ja ho va tenir tan clar com per patentar una cita sobre aquest tema, com és que 25 segles després de la seva mort encara no hàgim interioritzat la seva idea sobre el canvi?

La neurociència ens dóna com a resposta que estem programats per a la supervivència i per tant, percebem qualsevol canvi com una amenaça al context que coneixem i que considerem és segur. L'anunci d'un canvi, del tipus que sigui, ens posa en alerta i ens predisposa a mantenir el status quo, l'equilibri, la pau.

Devant la incertesa, recorrem al cervell reptilià, el més antic que tenim i alhora el més apte per sortir airosos de les situacions de perill. Està dissenyat per prendre decisions en qüestió de mil·lèsimes de segon i per tant, no es pot entretenir amb matisos. Per facilitar la seva labor tracta de pintar escenaris simplificats, duals i formula preguntes binàries: a favor o en contra?, quedar-nos o sortir?, lluitar o fugir?

Si ben aquest mètode ens ha estat (i segueix sent) molt útil per arribar fins a aquí com a espècie, no ho és tant per navegar per un món en constant canvi com l'és l'actual. El cervell reptilià ens resta visió i per tant, capacitat d'actuar.

Què podem fer per descobrir les nostres opcions en una situació de canvi? 

  • Ens serà útil prendre consciència dels mecanismes del nostre cervell reptilià i provar mètodes que activin altres parts més creatives del nostre cervell. Fer servir eines de visual thinking o design thinking pot tenir efectes sorprenents.
  • Fer preguntes diferents que no siguin del tipus "Com resolem aquest problema?" Podem observar el canvi i fer-nos preguntar-nos "Quina oportunitat amaga?"
  • Quan la premura no ens deixa veure les opcions, necessitem prendre distància. Aquesta pot ser física o conceptual. I també ens la pot aportar una persona externa, algú que no senti que els efectes que pugui produir el canvi li afectin.

Com veiem el canvi en Genetikomm?

Els integrants de Genetikomm [ES] ens coneixem des de fa anys. Al llarg d'aquest temps hem compartit múltiples projectes. Teníem clars els uns dels altres quin era el nostre expertise i quins eren els nostres camps d'actuació. Quan fa un any comencem a parlar d'unir forces, ho vam fer des d'un terreny comú molt clar: Una visió compartida del futur de les organitzacions i de les relacions entre consultor i client [ES]. En les converses que vam mantenir varem descobrir a més, que ens uneix una mateixa manera d'entendre els processos de canvi.

Ja sabíem que tots i cadascun de nosaltres hem viscut i treballat en diferents països. Hem hagut de decidir si quedar-nos o anar-nos en diverses ocasions. Hem deixat enrere vides i carreres per donar-li la benvinguda a d'altres noves. I no varem prendre aquestes decisions tan importants fent llestes de pros i contres. El que no havíem verbalitzat abans era que tots percebem els canvis com a parts d'un procés. Cadascun de nosaltres aplica aquesta forma de treballar el canvi en la nostra professió.

És des d'aquesta visió compartida que varem desenvolupar el mètode “Spherical Complexity” [ES]: Una forma d'observar una organització des de tots els angles possibles per implementar canvis eficaços.

Les nostres premisses per treballar el canvi són:

  • El canvi és permanent;
  • El canvi és un procés (no un fet puntual);
  • És important tenir un pla, és vital tenir flexibilitat;
  • Quan una persona o organització està submergida en un procés de canvi, necessita de persones externes que aportin diferents punts de vista. L'objectiu és arribar a una “visió esfèrica” que permeti actuar amb serenitat i coneixement de causa.
  • Qualsevol moviment que es produeixi en un sistema té efectes en tota l'estructura. El secret està a triar aquelles palanques de canvi que siguin més eficients.

Vols descobrir com podem ajudar a la teva organització

en el procés de canvi que esteu vivint?

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *